Ps.

I varje motgång finns ett frö till framgång....

lördag 30 oktober 2010

Landlaxfiskepremiär 29/10-10

Då va den avklarad. Jag och Tord åkte ihop denna tur. Det började lovande för Tord med en retur 20min ungefär in i fisket. Följande timmar gav inget mer än att vi såg varsitt mini vak och Tord hade en följare. Det är ett riktigt bingolotto fiske. Hoppas man har turen att hamna rätt nästa gång. Får se när och var det blir.

Skitfiske...

6 kommentarer:

  1. Tror inte det är så bingolotto som du tror. Första turen vi var ute i år la jag flugan rakt igenom värsta huggsexan men ingen var intresserad av flugan över huvud taget och det beror nog mer på att jag inte hade rätt fluga just då. Dom plockade bedövade spigg i ytan o min fluga föreställde en löja och den blev ignorerad totalt. Är säker på att laxarna såg flugan för det vakade precis vid flugan. Precis samma sak som man fiskar Havsöring vid kusten, det är inget lotterifiske för är man där man vet att det oftast är gott om fisk på en viss plats under ex höst/vinter är det ju inte alls säkert man lyckas lura någon till hugg o det betyder ju inte att man har otur. Kanske bara är så att dom inte var ute efter just det din fluga föreställde den gången. Och havsöringsfiske med fluga på kusten kan man väl knappast kalla för bingolottofiske? Men en enkel bortförklaring när det går dåligt är ju o kalla det otur...

    SvaraRadera
  2. Kul att du tog dig tiden :) Jag hävdar bestämt att jag tycker det är ett lotto fiske. Är det otur eller skicklighet att fiska med en "löj"fluga när dom jagar spigg?? De är väl självklart att chansen att få lax är större vid Granvik/sjömarken än t.ex i domsands hamn. Men bara för att man vet vart laxen brukar fångas så ger ju inte det några som helst garantier på att dom är inne. Efter en bomtur i sjömarken med Tord för några år sedan (innan du började med landlaxfiske tror jag) hörde vi att det var ett par som hade haft kanonfiske en stund. De stod ett par hundra meter från oss när det hände. Jag vet inte om jag ska kalla det tur eller skicklighet. Skulle jag nån gång få en 10+ lax skulle jag absolut inte känna mig bättre än någon annan landlaxfiskare. Visst att jag skulle bli jätteglad....men som sagt det va ju TUR att jag kom rätt denna gången.

    LYCKA TILL IMORN. (hoppas de är inne)

    SvaraRadera
  3. Ja ja tyck va du vill men jag hävdar att det absolut inte bara har med tur att göra för det är ingen garanti att en fisk hugger bara för att den är inne. Det gäller att använda rätt fluga och intagning oxå och däri ligger det jag inte kallar tur. Är inte laxen inne så får man ju givetvis ingen lax men inte fan kan man kalla det tur om den är inne det gäller o lura den oxå. Allt fiske handlar om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Men dina kommentarer om att allt annat fiske är skicklighet och laxfiske inte är det tyder ju på en viss bitterhet... Skulle du få en tiokilos lax skulle det ju vara en tillfällighet att du var på rätt plats vid rätt tidpunkt men det är ju ingen tillfällighet att den hugger på din fluga. Hur många såna laxar har din fluga simmat över utan att dom reagerat?? Det har du ingen aning om. Lägg ner det där med att det är tur o otur i laxfiske medans gös bara är skicklighet... Jag vet många under 12 år som tagit gösar o gäddor över 6kg men då handlar det knappast om skicklighet eller hur? Bara löjligt o hålla på så för att du inte får fisk o någon annan får det... Bitterhet när man inte lyckas. Precis som jag när jag pimplar o det går dåligt då skyller jag på en dålig sjö när det bara är mig själv det är fel på

    SvaraRadera
  4. Kan ju börja med att säga att jag tycker vad jag vill på MIN blogg, INGEN tvingar dig att läsa den.
    Att jag skulle va bitter över att inte få nån fisk är något JAG iaf har vuxet ifrån.
    Fiske för mig är MYCKET mer än att bara få fisk.
    Jag tar till mig tips och ideér jag får från människor med större erfarenhet än mig själv. Jag klankar inte ner dom.
    Det här med bingolottofiske är inget jag själv har hittat på, utan det har sagts av landlaxfiskare med betydligt fler års spöslit från klipporna.
    Återkom gärna om ett antal år när du skapat dig en ordentlig erfarenhet. Då kanske jag kan ta till mig något av det du skriver.
    Använd ett forum eller din egna blogg till dina egna teorier. Jag kommer radera meningslösa kommentarer i fortsättningen.

    Mvh

    SvaraRadera
  5. Kan ju bara hålla med Kalle...

    CITAT:
    Ja ja tyck va du vill men jag hävdar att det absolut inte bara har med tur att göra för det är ingen garanti att en fisk hugger bara för att den är inne.
    SVAR:
    Precis Ingen garant att fisken hugger..
    FRÅGA:
    Hur kan man få det till skicklighet att en fisk hugger??

    CITAT:
    Det gäller att använda rätt fluga och intagning oxå och däri ligger det jag inte kallar tur. Är inte laxen inne så får man ju givetvis ingen lax men inte fan kan man kalla det tur om den är inne det gäller o lura den oxå.

    SVAR:
    Precis: det gäller att lura den oxå.

    FRÅGA:
    Hur lurar man en fisk med skicklighet?
    Det är väl TUREN som avgör att fisken ska bita i just din fluga?

    Men jag är ingen erfaren laxfiskare så jag kanske har fel????
    Men jag hävdar bestämt att allt fiske handlar tillviss del om tur.
    Visst fiske mer och annat mer.

    SvaraRadera
  6. Håller helt med Kalle i denna fråga, det är lite av ett lotteri om man är på plats rätt dag och på rätt tid. Det går inte, som Andres Åberg gör gällande, att jämföra laxfisket i Vättern med vårfisket efter h-öringfisket på kusten. Då ÄR ju öringen inne på på jakt på de grunda sandbottnarna och jagar diverse sandmaskar m.m. Ett "inbyggt" beteende. Vad gäller laxfisket i Vättern så kan man vara på plats vissa dagar då det fullkomligen kokar av spigg ända inne vid land, men det finns (verkar inte finnas) ändå inga laxar på plats... Du kan ha rätt grejor och flugor och nöta på tills du faller ihop av utmattning, finns det ingen lax inne så får du inget.

    Det är således lite lotto om man prickar rätt dag då laxen är inne, då kan du bli rikligt belönad!

    Jag kan dock hålla med Andreas Åberg om att laxen vid vissa tillfällen, när den är på plats, kan vara selektiv. Jag minns att vid ett tillfälle (i mitten av 90-talet, vid stiltje) så hjälpte inget, laxarna hoppade och jagade men vanliga tuber ratades. En GP (av alla flugor man har i asken) i storlek 4" gjorde susen, två 4-kiloslaxar högg utan tvekan inom loppet av 20 minuter. förmodligen för att den avvek tillräckligt mycket från spiggen eller löjorna som de jagade, varför vet jag inte.

    Avslutningsvis tycker jag att det vore klädsamt om man är lite försiktig i sina kommentarer om om hur och var man ska fiska, det finns nämligen inget som är rätt eller fel när det gäller fiske!

    Mvh
    Christer i Jönköping,
    med 15 års erfarenhet av landlaxfisket i Vättern.

    SvaraRadera